Tesla ve Edisonl`a Akım Savaşları Patent Alma Avantajları
Bilim dünyasının en büyük rekabetinin aslında bir patent savaşına dayandığını biliyor muydunuz? Dünya tarihinde kendilerini önemli yerler edinmiş iki kişiden bahsediyoruz: biri Sırp asıllı Amerikalı Nicola Tesla, diğeri Amerikan patentine adını veren Thomas Edison. 
19. yüzyıl damgasını vuran “Akım Savaşları”nın temeli bir patentlerin çatışmasından başka bir şey değildir.  1884 yılı itibariyle New York’ta çalışmalarını devam ettirmek isteyen Nicola Tesla bu çalışmaları dönemin bir diğer önemli mucidi Edison ile birlikte yürütmek istemiştir. Elektrik üzerine yaptığı çalışmalarla şehrin elektriğini doğru akım üzerinden sabitlemeyi başaran Edison, Tesla’nın alternatif akım buluşuna karşı çıkmaktadır. Edison’un geliştirdiği sistem öncesinde hiçbir noktada elektrik bulunmaması onu zaten işleyen bir sistemi bozmaktan alıkoymaktadır. 
Elektrik motorları ve jeneratörler geliştirmekte olan Tesla bu çabasıyla kısa sürede alternatif akım üretmeyi başararak daha etkili bir elektrik akışı sağlamayı başarmıştır. Tesla’nın geliştirdiği üç fazlı düzenek elektrik enerjisini mekanik enerjiye etkin bir biçimde çeviren indüksüyon motoruna dayanmaktadır. Alternatif akım bu motorla ortaya çıkarak daha yüksek voltajlı bir akım sağlamanın yanı sıra elektriği doğru akıma kıyasla daha uzak noktalara taşımaktadır. 
Kendisinden destek göremediği Thomas Edison’la aynı yolda yürüyemeyeceğini anlayan Tesla, alternatif akım üreten transformatör ve motorlarının patentlerini 1885 yılında George Westinghouse’la paylaşmış ve ikili arasında bir patent alışverişi gerçekleşmiştir ve Tesla icadının patentini alma avantajını yaşamıştır. Böylelikle Tesla ve Westinghouse doğru akım karşısında savundukları daha yenilikçi ve etkili elektrik akım sistemiyle Edison’a rakip olmuşlardır. 
Bunun yanında Tesla’nın dünyaca tanınmasını sağlayan asıl buluşu Edison’un patentini almış olduğu ampulün daha kolay üretilecek başka bir versiyonunu geliştirmesi ve 1893’te düzenlenen Dünya Fuarı’nın ışıklandırmasını bu ampullerle kolay biçimde yapmasıdır. 6 ayda 200.000 ampul üreten Tesla daha iyi ve kullanışlı bir versiyonuyla yeni ampullerin patentini elinde bulundurmaktadır.
Buradan görüldüğü gibi buluşlar arasındaki savaşlar kolayca ihlal edilebilir ve başkasının fikirleri doğrudan değiştirilebilir. Patent almanın avantajı kendi buluşunuzu korumak ve tüm haklarına sahip olmaktır. Tesla o gün Westinghouse ile anlaşma yapmasaydı bugün alternatif akımla çalışan elektrik sistemlerinden mahrum kalabilirdik. Ya da patentini akladığı icadını bir başkası görerek kopyalayabilir ve bizler Tesla’nın adını hiç duymamış olabilirdik. 
Patent almak işte bu denli önemlidir. İcadınızı incelemeye tabi tutturarak 20 yıl süreyle koruma altına alabilir ve bütün kullanım haklarına sahip olabilirsiniz. Ya da incelemesiz patente başvurabilir ve ürününüzü 7 yıl süreyle koruyabilirsiniz. İyi fikirlerin iyi imkanlara sahip olması zaman alsa da, iyi fikirlerin korunması bir hayli hızlı gerçekleşir. Patent almanın avantajları buluşunuzu kendinize mal etmeniz ve onun esas sahibi olarak anılmanızla başlayıp, kullanıma sunulması ve yayılmasıyla başka kazançlara evrilmektedir. Devir patent Türk Patent Enstitüsü’ne yapacağınız her başvuru için gereken tüm işlemler ve haklarınızın korunması için profesyonel yaklaşımıyla yanınızda olarak sizleri dünyada çığır açmış bir patent savaşından günümüze kadar gelen bu sistemde desteklemekte ve ilerlemenizi en kolay yoldan sağlamaktadır. 

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent